Gerookte chocolade brownie met bourbon crème au beurre
Recepten, Zoetigheden

Gerookte chocolade brownie met bourbon crème au beurre

Print Friendly, PDF & Email

Gerookte chocolade brownie

Een tijdje geleden haalde ik mijn rookoven nog eens boven. Eigenlijk om een stuk zalm te roken. We maakten van de gelegenheid gebruik om ook amandelnoten en boter te roken. Het is deze boter die we hebben gebruikt om brownies te bakken. Dus eigenlijk maken we geen gerookte brownie, maar chocolade brownie met gerookte boter

Gerookte chocolade brownie met bourbon crème au beurre

Bourbon crème au beurre

Toen ik deze brownie aan mijn schoonvader liet proeven, was zijn eerste reactie. “Dat heeft net de smaak van een stevig gerookte whiskey”. Awel, dat was nu net mijn bedoeling. Die smaakbeleving wilde ik. Door de gerookte brownie te combineren met crème au beurre waarin bourbon zit verwerkt krijg je inderdaad de smaak van gerookte whisky. 

Ben jezelf geen liefhebber van de gerookte smaak? Maak deze brownie dan klaar met gewone boter. Het resultaat zal sowieso overheerlijk zijn.

gerookte boter

Nodig:

  • 160 g pure chocolade
  • 145 g boter
  • 3 eieren
  • 130 g suiker
  • 65 g bloem
  • 20 g cacao
  • 1 tl bakpoeder

Crème au beurre

  • 200 g boter (op kamertemperatuur)
  • 20 g bloemsuiker
  • 3 el Woodford Reserve bourbon
  • chocolade schilfers (voor de afwerking)

Gerookte boter:

  • Snij de boter in blokjes van 2 cm
  • Leg deze in bv. een crème brûlée schaaltje
  • Plaats de boter gedurende 7 uur in een rookoven met koudrookgenerator
  • Laat de boter 1 nacht rusten in de koelkast

Gerookte chocolade brownie met bourbon crème au beurre

Brownie

  • Klop de eieren en de suiker luchtig in de keukenmachine
  • Laat de boter en de chocolade zacht smelten au bain-marie
  • Schenk het mengsel van gesmolten chocolade met boter bij de opgeklopte eieren.
  • Voeg de bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Laat alles kort mengen in de keukenmachine
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm
  • Bak de brownie gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  • Laat de brownie nog 10 minuten in de oven staan, maar verlaag de temperatuur naar 150 graden
  • Haal de chocolade brownie uit de oven, laat deze volledig afkoelen

Crème au beurre

  • Doe de boter in de keukenmachine of gebruik een elektrische klopper en klop de boter tot ze bijna wit is
  • Voeg lepel per lepel de 250 gr poedersuiker toe
  • Voeg druppelsgewijs de bourbon toe, laat de keukenmachine ondertussen door draaien
  • Laat de boter nog een tijdje flink door kloppen tot de suiker helemaal is opgelost en je een luchtig resultaat krijgt
  • Snij de chocolade brownie in stukken
  • Spuit de crème au beurre bovenop de brownies
  • Strooi er de chocolade schilfers bovenop
  • Geniet!

Gerookte chocolade brownie met bourbon crème au beurre

Nog een restje deeg? Je kan ze ook gemakkelijk bakken als madeleines.

Gerookte chocolade brownie met bourbon crème au beurre

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *