Blog

Het beste koffiemachine kiezen, hoe begin je eraan?

Print Friendly, PDF & Email

#ADV – De ene koffiefanaat smult van een pittige espresso, de andere droomt dan weer weg bij een romige latte. Elke ochtend worden we wakker met de heerlijke geur van koffie uit onze koffiemachine. Maar wist je dat bij elke koffievariant eigenlijk ook een ander koffiemachine hoort?

De stoere espresso fanaten

Voor degenen die wel van koffie houden, maar dan kort en krachtig, is een espressomachine de investering zeker waard. Oké, top, dan schaf ik er me toch gewoon zo eentje aan? Hold on want je bent er dan nog niet. Je kan kiezen voor bijvoorbeeld een volautomatische machine zoals die van Jura, Sage of Philips. Hierbij kan je koffiebonen van je favoriete branderij kopen en het enige wat jij hoeft te doen is je machine wat bonen, melk en water geven. De machine maalt en stampt zelf de koffie aan. Een espresso macchiato met een vleugje melk? De machine schuimt het op voor jou. Geeft het aanstampen van koffie en het geluid van gemalen bonen jou een echte boost? Dan kan je ook een automatisch én handmatige machine combineren zoals de Barista Express van Sage.

Languit genieten van de americano 

Noem americano koffie niet gewoon filterkoffie: terwijl je bij filterkoffie of slow koffie het warm water door de koffie stroomt, leng je bij een americano je (dubbele) espresso aan met heet water. De verhouding is hier vaak 1:2. Een americano kan je dus perfect maken met een espressomachine. Houd je toch meer van slow of filterkoffie? Dan brouw je koffie weer op een heel andere manier. Enkele voorbeelden zijn de Bialetti koffiemaker of de Chemex. Bij slow koffie heb je een koffiemolen, kleine weegschaal, filters, een V60 waterkoker en het machinetje van jouw keuze nodig.

Fan van crème?

Wie zot is van latte’s of zelfs latte macchiato’s, zoekt natuurlijk koffiemachines met de beste melkopschuimer. Wist je trouwens dat je bij latte warme melk toevoegt, en bij een macchiato er ook nog wat melkschuim bij schenkt? Het meest voorkomend is een ijzeren stoompijpje bij een pistonmachine. Hier heb je wel wat skill en discipline nodig: je moet het pijpje na elk gebruik reinigen door warm water en houdt best een droge doek bij je koffiemachine. Andere opties zijn een ingebouwd melkreservoir of een melkslang. Bij sommige Jura machines kan je zelfs je melk in het reservoir houden aangezien het gekoeld is en maakt het slangetje zichzelf schoon door heet water.

Natuurlijk hangt je keuze van koffiemachine dus niet alleen af van je favoriete drankje, maar ook van je eigen poetsgewoontes. Reinig jij je machine (en melkslang) vaak? Vind je het niet erg dat je soms wat koffiegruis morst? Wanneer je low maintenance apparaten zoekt, neem je best een zelfreinigend volautomatische machine met een apart melkreservoir of zelfreinigend slangetje.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *