Hoofdgerechten, Recepten

Hindegebraad met butternutpuree en blauwebessensaus – Colruyt

Wat eten met Kerst?

Mijn kerstmenu is eigenlijk al helemaal klaar. Maar toch blijf ik graag nieuwe recepten testen. Zo kwam ik dit recept van hindegebraad tegen in de eindejaarsfolder van Colruyt.

Hindegebraad met butternutpuree en blauwebessensaus

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo een liefhebber van zoete sausjes in een hoofdgerecht. Maar ik moet eerlijk toegeven dat de combinatie van deze saus met bosbessen en een stukje gebraad van hinde echt wel lekker was. In het recept van colruyt gebruiken ze diepvries gratin. Dit kan je natuurlijk ook makkelijk zelf op voorhand klaarmaken.

Hindegebraad met butternutpuree

Nodig:

  • 1 kg hindegebraad (diepvries) ontdooid
  • 6 gratins dauphinois (diepvries)
  • 1 butternutpompoen
  • 150 g blauwe bessen
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 1 el. boter
  • 1 dl lichte room
  • 1 dl porto
  • 3 dl wildfond (bokaal)
  • olijfolie
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 kl. tijm (gedroogd)
  • peper en zout

Doen:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Snij de ongeschilde butternutpompoen in de lengte doormidden en lepel er de pitten en draden uit.
  • Leg de helften met de snij kant naar boven op een bakplaat, besprenkel met 2 el olijfolie en bestrooi met de tijm.
  • Steek in elke holte een laurierblaadje. Bak 50 à 60 min. in de voorverwarmde oven.
  • Haal uit de oven
  • Smelt de boter in een braadpan en bak het hindegebraad aan alle kanten goud bruin.
  • Leg het gebraad in een ovenschaal en bak 25 à 30 min. in de hete oven, op 180 °C.
  • Zet de diepgevroren gratins bij het gebraad in de oven (baktijd: zie verpakking).
  • Verwijder intussen de laurierblaadjes uit de pompoenhelften.
  • Snij de pompoen met de schil (verwijder eventuele zwarte stukken schil) in stukken en mix samen met de lichte room tot een gladde puree. Kruid met peper en zout.
  • Verhit 1 el olijfolie in een steelpannetje en bak de fijngesnipperde sjalotten goudbruin.
  • Overgiet met de porto en laat volledig inkoken.
  • Voeg de wildfond toe en laat tot de helft inkoken.
  • Doe er de blauwe bessen bij en laat 2 min. mee koken tot ze openbarsten.
  • Verwarm de butternutpuree eventueel al roerend in een kookpot op een zacht vuur.
  • Haal het hindegebraad uit de oven, laat dit 5 minuten rusten alvorens je dit in plakken snijd
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *