Events

Limburg Proeft 2013

Op vrijdag 7 juni 2013 ging culinair outdoorfestival Limburg Proeft van start en werd Hasselt voor het eerst helemaal de Hoofdstad van de Smaak. Drie dagen lang was het Kolonel Dusartplein de locatie van Limburg ProeftIn tegennselling tot Antwerpen Proeft kunnen ze hier mee profiteren van het heerlijke zomerse weer 

Bert Meewis van restaurant Slagmolen
Limburg is een schatkamer vol mooie restaurants, vernieuwende bistro’s en heerlijke streekproducten. Dat mag in heel het land en daarbuiten geweten zijn. Gastronomische topkwaliteit vind je in Vlaanderen niet alleen in Antwerpen of Brugge. We zijn als Limburgers veel te bescheiden”
 
Met deze mooie woorden konden we het niet laten om Limburg Proeft te gaan bezoeker.
Beginnen deden we met een aperitief bij Château Castigno. Dit wijnhuis leerden we kennen op Antwerpen Proeft. Hun Rosé Brut (Grenache & Cinsault) lijkt me dan ook de perfecte aperitief om de zomerse editie van Limburg Proeft te starten. Château Castigno is een wijnhuis in Zuid-Frankrijk (Languedoc). Belgische wijnbouwers gaan er volledig voor de biologische aanpak. Het motto van Château Castigno.is:
 Wijn is een universele taal, een band tussen mensen. Voor elke wijn is er moment en voor elk 
moment is er een wijn. 
Vanuit deze filosofie ontwikkelen ze hun gamma. Halverwege de dag komen we terug aan bij het zonnige terras van Ch. Castigno om te genieten van een glaasje Terra Casta (Carignan & syrah). Terug een mooie volle rode wijn die we met veel plezier en genot degusteren.
 
Restaurant Undici van Daniël & Rinaldo, bekend van Mijn Restaurant! 
Tagliata di manzo con Lardo di Colonnata, rucola e Parmigiano 
(Fijngesneden entrecote met buikspek, rucola en Parmezaanse kaas)
Mooi rood gebakken entrecote en goed afgekruid. Een heerlijk Italiaans bordje
Smaaksalon – Giovanni Oosters
Landschapje van Belgisch witblauw met salade van spinazie, asperge, fetakaas en notenvinaigrette.
Een bordje met frisse en kruidige smaken. Enkel een klein beetje grof zeezout ontbrak er nog aan om het gerecht mooi te laten afsmaken.
 
La Bottle – Peppe Giacomazza – Njam chef
Huisgemaakte ravioli al plin, gevuld met brasato (rundsragout) en overgoten met boter, salie en verse truffel.
Natuurlijk kon ik het niet laten om dit gerecht te gaan proeven, Peppe, als ambassadeur van Limburg proeft serveert hier een heerlijk smaakvolle ravioli. De pasta is goed van dikte en de vulling is mooi aanwezig. een rijkelijke portie al dente gekookte ravioli met subtiele smaken van salie en truffel.
 
 
Taratata – Christoph Smets – Bistronomie
Duroc-haasje met chocoladeglazuur en salade van sinaas, radijs en komkommer met gegrilde grenailles.
Een sappig stukje traag gegaard varkenshaasje afgewerkt met chocolade glazuur en grof zeezout. Een gedurfde maar smaakvolle creatie. Verder zat het gerecht vol met frisse smaken van de sinaas, radijs en komkommer. 
 
LE54 – Alain Motten
Ravioli van hoevekip, witte asperge, boter, salie en Parmezaanse kaas.
Ook hier is de ravioli erg mooi van dikte en de vulling perfect aanwezig. Een smaakvolle vulling van kip waar nog structuur in zit en die perfect is afgekruid. Dit afgewerkt met boter en salie, de tomaat zorgt hier voor een opfrissing van het gerecht.
 
L&J – Lucie & Jimmy – Mijn restaurant
Gepaneerde forelstokjes in kruidige panko met salade van waterkers en Belgische asperge en gazpacho van waterkers met roomijs van mosterd.
Ik ben geen liefhebber van forel, maar het roomijs van mosterd overhaalde mij om dit gerecht te gaan proeven. Als verrassing van de dag was dit één van mijn favoriete gerechten. Krokant gefrituurde forel, heerlijke gazpacho van waterkers met frisse zuren, super roomijs van mosterd, een kruidig gerecht met prachtige kleuren en smaken.
Smaaksalon – Giovanni Oosters
Hasseltse pannenkoek met jenever en appeltjes of met verse aardbeien en slagroom.
Toen ik stond aan te schuiven voor het Landschapje van Belgisch witblauw was de keuze voor het dessert ook al gemaakt. Aan het einde het bezoek aan Limburg Proeft bracht ik terug een bezoekje aan de stand van Het Smaaksalon. Een moeilijke keuze, appeltjes en jenever of aardbeien en slagroom. De keuze gaat naar de appel en jenever. Een heerlijk verse pannenkoek geserveerd met natuurlijk de appel en jenever, een halve makaron en crumble van chocolade. Gewoon lekker noem ik dat
 
Gaandeweg passeer ik nog bij Professor Grunschnabel. Jarenlang heeft de Professor zich geïnspireerd met smaakideeën die hij over de hele wereld heeft verzameld. Zo is nu een uiterst innovatieve collectie 100% plantaardige ijsrecepten tot stand gekomen. Exotische smaakcombinaties. Brasil Basil Lime (limoen-basilicumijs), Fresa del Habanero (verse El Santa aardbeien met hete Surinaamse Madame Jeanette chilipepertjes) werden op de voet gevolgd door de eerste creaties op basis van de fluweelzachte plantaardige melkvervanger: kokosmelk. De smaken Siam Horapa Coco (kokosmelk met Thaise basilicum, galanga, limoen en goudbruin gebakken kokosrasp) en ChoCocolate waren de grote nieuwe vondsten. Heerlijk romig ijs zonder room. Dat ook nog eens lekker licht op de maag ligt.
Ik proefde de  Framboise Extase en de Fresas de Habanero. Heerlijk roomijs met originele smaakcreaties.
Een ware ijscomponist.
 
Een prachtige dag met ontdekkingen van de Limburgse restaurants, 
Tot Volgend Jaar !!!
http://www.limburgproeft.be/
 
Gebruikt fototoestel: Nikon D5200 (Food Functie)
 
 
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *