Lèche Plat – Jong keukengeweld 2014 – Ivan Menten – Diner 4/10/2014
Lèche Plat,
Deze bijzondere naam betekent letterlijk ‘bordenlikker’, een verwijzing naar de oude bijnaam ’teljorenlekkers’ van de Arendonkenaren.
Ivan Menten – ‘Viskok van het jaar 2014’
Nationale Horecawedstrijd van VLAM
Ivan Menten en Leen de Visscher , respectievelijk chef en gastvrouw van Lèche Plat serveren in hun restaurant volkse gastronomie. Een menukaart die vooral is opgebouwd met typisch Belgische gerechten waar streekproducten centraal staan. Op het krijtbord in het restaurant vind je enkele seizoensgerechten terug. Wij kwamen hier genieten van het Jong keukengeweld menu dat geserveerd wordt van 1 Oktober tot 15 November 2014.
Als aperitief kozen we voor een heerlijk biertje “Viswijf” en een Crémant de Bourgogne. Hierbij werd een huisbereide wildpaté geserveerd met brood van Toon de Clerck. Een amuse om gelukkig van te worden.
Huisgerijpte Holstein entrecote, olijf en Parmezaanse kaas
Bourgogne blanc Vincent Latour 2012
Pieterman, gekonfijt witloof, kokkels en luchtige jus van huisgerookte boter
Westmalle “Extra” en Dom. Etienne Daulny Sancerre 2012
Als viskok van het jaar pakt Ivan hier uit met een sublieme creatie rond pieterman. Een bordje op sterren niveau. Het was voor ons de eerst keer dat we dit visje uit de Noordzee proefde. Wij zijn fan, niet enkel van de vis, maar ook van de kookkunsten van Ivan.
Melkvarken met spitskool, eendenlever, gekarameliseerde melousse ui en jus van jeneverbes
Lagar de Besada “Henoba” Tempranillo 2009 ***
Heerlijk gegrild varkensvlees, geserveerd met verschillende Herfst smaken en huisbereide Pommes Dauphine.
Tarte tatin van Kempische appel, crumble van geroosterde pecannoten
Brouwerij het Nest “Schuppenboer Tripel”
@ Lèche Plat hebben ze smaak. Hier werd een heerlijke Tarte Tatin geserveerd met het lievelingsbier van de chef. Een heerlijke Tripel die perfect matcht met de gebakken appel. Top !!! Aan de andere kant van de tafel werd een perfect gebakken moelleux geserveerd met een glaasje Banyuls uit 2008.
Optimaal hebben we genoten van ons Diner in Lèche Plat. Vanaf het begin voelden we ons meteen thuis in dit restaurant. Chef Ivan serveert een vernieuwde klassieke keuken. Zo kwam er geen klassieke carpaccio op tafel maar een creatie met huisgerijpte Holstein, emulsie van olijf en rauwe champignons. Deze eigen kookstijl gaf elk gerecht een extra touche en dimensie. Volkse gastronomie die door gastvrouw Leen op een volkse en gastvrije manier aan tafel werd gebracht.
“Ambassadeurs van de Goede Smaak”
In 2012 bekroond door de Zilveren Lepel, een organisatie van horeca watchers.
Lèche Plat wordt steeds meer “ nomisch “ maar blijft bovenal complexloos ongedwongen en lekker budgetvriendelijk.
Zijn ongedwongen keuken is hedendaags, met respect voor oude kook- en bereidtechnieken. De chef maakt zelf zijn eigen paté en charcuterie en rookt zelf zijn producten.
Lèche Plat
Vrijheid 27
2370 Arendonk
+32 (0)14 68 74 68