Runderkofte met platbrood en yoghurtdressing
Barbecue, Hoofdgerechten, Recepten

Runderkofte met platbrood en yoghurtdressing

Runderkofte

Köfte zijn gehaktballetjes, gemaakt van lamsgehakt, rundergehakt of een mengsel hiervan. Vooral op smaak gebracht met ui, peterselie en komijn. De naam is afgeleid van het Perzische woord voor vermalen: kūfta. Turkse gehaktballetjes zijn niet per se rond, maar bestaan in allerlei vormen en varianten. Wij maken smaakvolle runderkofte met vers gebakken platbrood, hummus, yoghurtdressing en een salade van tomaat en komkommer. 

Nodig voor 2 personen

Kofte

  • 300 g rundergehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 tl rasp van citroen
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 el paneermeel
  • 1 ei
  • ras el hanout
  • komijn
  • tuinkruiden: bieslook, peterselie, tijm, …

Doen:

  • Snij de sjalot fijn, plet de look
  • Meng ze met het gehakt, ei, zeste van citroen, paneermeel, fijngesneden tuinkruiden, komijn en ras el hanout.
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Vorm van het gehakt 8 worstjes en prik ze op spiesjes, druk ze een beetje plat
  • Bewaar de runderkofte tot gebruik in de koelkast

Salade

  • 2 tomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1 sjalot
  • 1 el fijngesneden verse koriander
  • olijfolie
  • sushiazijn
  • peper en zout

Doen:

  • Snij de tomaat in 4, verwijder de zaadjes
  • Verwijder de zaadlijsten van de komkommer
  • Snij de sjalot fijn, de tomaat en komkommer in blokjes
  • Meng alles onder elkaar
  • Breng op smaak met olijfolie, sushiazijn, peper, zout en koriander

Yoghurtdressing

  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 tl rasp van citroen
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Doen:

  • Meng de olijfolie en rasp van citroen onder de yoghurt
  • Breng op smaak met peper en zout

Hummus

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 el Tahini
  • 1 teentje look
  • 1 dl olijfolie
  • enkel druppels citroensap
  • Ras el hanout
  • peper en zout

Doen

  • Giet de kikkererwten af, hou een beetje van het vocht bij
  • Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken. Plet de knoflook
  • Doe de kikkererwten in een hoge beker, voeg het citroensap, de knoflook, tahin, vocht van de kikkererwten en olijfolie toe en pureer met de staafmixer tot een gladde hummus.
  • Breng de hummus op smaak met ras el hanout, peper en zout

Platbrood

  • 175 g tarwebloem
  • 100 g volkorenbloem
  • 1 tl gedroogde gist
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 115 ml lauw water
  • 1 el olijfolie
  • 2 sjalot
  • 2 el fijngesneden tuinkruiden (tijm, bieslook, peterselie, …)

Doen:

  • Doe bloem, volkorenbloem, gist, zout en suiker in een grote kom
  • Voeg lauw water en olie toe, kneed 10 minuten tot een egaal deeg
  • Voeg fijngesneden sjalot en de tuinkruiden toe. Kneed goed
  • Dek het deeg af met een vochtige doek, laat het deeg 1 uur rusten
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, maak er platte schijven van met een dikte van 0.5 cm. Leg deze op een bakplaat met bakpapier
  • Laat opnieuw 20 minuten rusten
  • Bak de broden ongeveer 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden

Afwerking

  • Wrijf de kofte in met een beetje olijfolie
  • Grill de runderkofte in een hete pan
  • Serveer deze met salade, hummus, yoghurtdressing en vers gebakken platbrood
Runderkofte met platbrood en yoghurtdressing

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *