De klassieke vogelnestjes met tomatensaus en aardappelpuree verschenen vroeger bij ons op tafel met Pasen. In dit recept vervang ik de aardappel puree door in de oven geroosterde knolgroenten en aardappelen. De tomatensaus blijft natuurlijk een must bij vogelnestjes.
Nodig voor 4 personen:
Vogelnestjes:
- 400 g gemengd gehakt
- 5 eieren
- 90 g paneermeel
- 1 el mosterd
- 1/2 el ketchup
- peper, zout, nootmuskaat
Tomatensaus:
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 el tomatenpuree
- 1 el bloem
- kippenbouillon
- 1 tomaat
Groenten en aardappelen
- 700 g aardappelen
- 2 pastinaak
- 2 wortel
- 2 paarse wortel
- 2 gele wortel
- tijm
- olijfolie
- peper en zout
Doen:
Vogelnestjes:
- Kook 4 eieren 10 minuten, laat nadien afkoelen in koud water
- Meng gehakt, paneermeel, 1 ei, mosterd en ketchup. Kruid met peper, zout en nootmuskaat
- Pel de eieren en omwikkel deze met het gehakt.
- Zet in de koelkast tot gebruik
Tomatensaus:
- Stoof de ui en knoflook aan in een beetje olijfolie
- Voeg de tomatenpuree toe en stoof deze zachtjes mee aan
- Voeg de bloem toe en stoof deze ook even mee aan
- Bevochtig met 1 glas bouillon, en breng aan de kook
- Is de saus te dik, voeg dan nog een beetje bouillon toe
- Snij de tomaat in blokjes en voeg deze toe aan de saus
- Breng de saus op smaak met peper en zout
Groenten en aardappelen:
- Schil de wortelen en pastinaak, snij in plakjes
- Snij de aardappelen in plakjes
- Doen deze samen in een ruime mengkom, besprenkel met olijfolie, kruid met tijm, peper en zout
- Verdeel de groenten en aardappelen op een bakplaat bekleed met bakpapier
Afwerking:
- Bak de groenten gedurende 55 minuten in een oven van 180 graden
- Bak de vogelnestjes aan in de pan zodat deze een mooi bruine kleur krijgen
- Leg ze nadien in een ovenschotel
- Plaats na 30 minuten de vogelnestjes in de oven zodat deze samen met de groenten klaar zijn
Bord: Serax – Pascale Naessens