Gebraiseerde lamsschenkel - Spruiten uit de oven
Hoofdgerechten, Recepten

Gebraiseerde lamsschenkel – Spruiten uit de oven

Print Friendly, PDF & Email

Gebraiseerde lamsschenkel

Lamsschenkel is niet het meest voor de hand liggende stukje lamsvlees. Deze zijn afkomstig van de poot van het lam. Ook wel osso bucco van lam genoemd. Deze schenkels zijn ronduit overheerlijk, maar om ze mals te serveren moet je ze wel de nodige tijd geven om zachtjes te garen

Spruiten uit de oven

Eerlijk? Ik heb eigenlijk altijd gezegd dat ik geen spruiten lust. Maar zo af en toe proefde ik er wel eens eentje. Op een gegevens moment kreeg ik het toch eens in m’n hoofd om deze typisch Belgische groenten klaar te maken. Niet traditioneel met spekjes, maar gebakken in de oven à la Jamie Oliver.

Gebraiseerde lamsschenkel - Spruiten uit de oven

Nodig voor 4 personen

Oven geroosterde spruiten:

  • 1 kg verse spruiten
  • Parmezaanse kaas
  • 1 tl chili vlokken
  • rasp/zeste van citroen
  • olijfolie
  • peper en zout

Doen:

  • Warm de oven voor op 200 graden
  • Kuis de spruiten, snij deze doormidden
  • Voeg 1 el olijfolie, chili vlokken en rasp van citroen toe
  • Kruid met peper en zout
  • Meng alles goed onder elkaar
  • Verdeel de spruiten op een bakplaat bekleed met bakpapier
  • Bak de spruiten gedurende 10 minuten in de oven
  • Haal de spruiten uit de oven
  • Rasp en de Parmezaanse kaas bovenop
  • Plaats de spruiten terug gedurende 15 minuten in de oven van 200 graden
  • Nu zijn ze klaar om te serveren

Lamsschenkels

  • 4 lamsschenkels
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1/2 selder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el mosterd
  • tijm/laurier
  • 1 glas rode wijn
  • 1 liter lamsbouillon
  • maizena

Doen:

  • Smelt wat boter in een ruime stoofpot
  • Bak hierin de lamsschenkels bruin, kruid met peper en zout
  • Haal de lamsschenkels terug uit de stoofpot
  • Snij de ui, wortel en selder grof
  • Stoof de groenten en look aan in de stoofpot
  • Leg de lamsschenkels hier bovenop
  • Voeg het glas wijn toe, laat dit voor de half inkoken
  • Voeg tijm/laurier, mosterd en bouillon toe aan de lamsschenkels
  • Breng dit aan de kook
  • Plaats een deksel op de stoofpot, laat dit 2 u zachtjes pruttelen
  • Haal de lamsschenkels uit de pot
  • Zeef en ontvet de saus (de groenten mogen weg)
  • Bind de saus met een beetje maizena
  • Breng de saus op smaak met peper en zout
  • Voeg de lamsschenkels terug toe
  • Serveer met de oven geroosterde spuiten en aardappelen naar eigen smaak

Lamsschenkel in de oven

Je kan deze lamsschenkels serveren zoals hierboven. Maar je kan ze ook heerlijk krokant bakken in de oven. Een beetje te vergelijken met spare ribs. Zo laat je de schenkels eerst 2 uur garen in de pot. Nadien besmeer je deze met een lak van barbecuesaus, mosterd, ketchup en ketjap en bak je ze enkele minuten krokante in de oven. Serveer hierbij een heerlijke koolsla en verse frietjes

Gebraiseerde lamsschenkel - Spruiten uit de oven

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *