Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel
Events, Restaurant belevingen

4 hands diner: Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Share This:

Print Friendly, PDF & Email

Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

De bekende 4 hands diners zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Deze keer kropen Chefs Nils Proost van Petit Cuistot  & Alex Verhoeven van Fleur de Sel samen in de keuken.  Mario Andrion (winemaker Castello di Verduno & 499 VINO) zorgde in eigen persoon voor de wine pairing. Het decor voor deze battle was kook- en wijnatelier Petit Cuistot te Lier.

Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Petit Cuistot – Nils Proost,

Petit Cuistot is het restaurant van Nils Proost en zijn vrouw Annelies Tersago. Gezellig en vooral lekker tafelen in een relaxt kader met een ‘no nonsense’ karakter. Dat is waar ze bij Petit Cuistot voor staan. Nils zijn grootste uitdaging is om smaakvolle gerechten te brengen met zo weinig mogelijk liflafjes. Zelf omschrijft hij het als een frivole keuken met frisse gerechten. Het restaurant scoort met 14 op 20 in Gault&Millau, staat in de Bistronomie Gids en is geselecteerd als Jong Keukengeweld.

Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Fleur De Sel – Alex Verhoeven,

Ook Alex Verhoeven behoort tot de brigade van Jong Keukengeweld. Samen met zijn vrouw Nathalie de Baenst runt hij al enkele jaren restaurant Fleur De Sel in Kasterlee. Een restaurant dat zich bij de culinaire top van de Kempen mag rekenen. Alex serveert uitgepuurde en zuivere gerechten die barsten van creativiteit, afgekruid met een snuifje rock-‘n-roll. In het strak maar cosy restaurant zorgt gastvrouw Nathalie voor een vlotte, charmante en vriendelijke bediening. Lees hier een artikel van ons recent bezoek aan dit restaurant.

When bistronomie meets gastronomie,

Deze jonge chefs kruiden al enkele jaren respectievelijk Lier en Kasterlee elk in hun eigen stijl. Ook wat we deze avond hebben geproefd oversteeg onze verwachtingen. Zo moet een “quatre mains” zijn. Beide chefs vertelden elk hun eigen verhaal via de gerechten. De twee verschillende stijlen door elkaar vormden een uitdagend, smaakvol en verrassend diner. Daarnaast zorgde Mario Andrion (winemaker Castello di Verduno & 499 VINO) telkens voor een uitstekend glas aangepaste wijn.

Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Starten deden we met de Castello di Verduno S-Ciopet Spumante, Metodo Classico, Brut Rose. Een uitstekend glaasje om deze prachtige avond te beginnen. De amuses werden in typische ‘Fleur de Sel’ stijl aan tafel geserveerd. Naast een uitstekende bisque van strandkrabbetjes en gebrande prei met aioli stond onze tafel vol met deze amuses.

Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Witte kool – Kalamansi – Bbq-crèmeQuatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Spongecake van groene en zwarte olijfQuatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Champignon met augurk en crème van mimolette kaasQuatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Alex van Fleur de Sel stond in voor het voorgerecht. De chef kon niet goed kiezen en serveerde daarom drie voorgerechten in tapas vorm. Onze favoriet was deze tartaar van Holsetein rund met Oosterse ijsparels Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Ceviche van kabeljauw – Gefermenteerde gemberQuatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Langoustine – Duindoornbes – DaslookQuatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Schartong werd geserveerd met crumble van gerookte makreel, coulis van erwt, verse doperwt en tuinbootjes. Dit geheeld werd afgewerkt door een mousseline van gerookte boter en frisse erwtenscheutjes. (Nils – Petit Cuistot)Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

In het volgende gerecht combineerde Nils een mooi stukje gegrilde picanha van Black Angus met gegrilde augurk, bosui, fondant aardappel, crème van look, kropsla en rundstartaar. Hierbij werd een jus van geroosterde komkommer geserveerd. Knap hoe de chef een heerlijk lente gevoel weerspiegeld in deze creatie.Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Met het kaasgerecht van Nils doet hij ineens een worp naar beste kaasgerecht van het jaar. Hij serveert jonge geitenkaas van Polle met een crumble van noten en zaden, zuring en een espuma van geitenyoghurt. Absolute top.Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Alex sluit deze schitterende quatre mains af met een perfecte moelleux van chocolade, snickers ijs & pinda. De Grappa di Nebbiolo zorgde hier verrassend genoeg voor een mooie combinatie.Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Bij de koffieQuatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel

Bedankt aan beide chefs en hun teams voor de goede zorgen. Een bezoek aan Petit Cuistot staat zeker opnieuw op de planning. We kijk ook vol spanning uit naar de uitbreiding van Alex zijn nieuwe culinaire plannen. Meer hierover binnenkort op de blog.

Praktisch:

Petit Cuistot ¦ Antwerpsestraat 146 ¦ 2500 Lier
03 488 46 56 ¦ Website ¦ Facebook

Fleur de Sel ¦ Turnhoutsebaan 189  ¦2460 Kasterlee
014 75 34 68 ¦ Website ¦ Facebook

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *