De lekkerste gerechten uit 2016,
In 2016 zijn we heel wat op restaurant geweest. Met de lunch bij restaurant De Jonkman voor het 5 jarige bestaan van Kris Kookt als één van de hoogtepunten. Maar omdat we een heleboel restaurants hebben bezocht het afgelopen jaar maak ik in deze blogpost een best-off menu. Een volledig 5 gangen menu waarbij we van West-Vlaanderen naar Vlaams-Brabant en de Kempen rijden.
De Jonkman
Beginnen doen we bij Restaurant De Jonkman met een heerlijk fris & zomers aperitief op basis van cointreau, gin en een espuma van verveine. Hierbij volgde een prachtige reeks aan amuses. Op de foto hierboven vinden we daarvan een cannelloni met crème van wortel en 5 kruiden.
Restaurant Gist
Mijn favoriete voorgerecht van 2016 proefden we bij Restauant Gist van Dario Puglia. Deze chef staat bekend als creatieve en eigenzinnige chef met een eigen visie op de gastronomie. Hij verrast deze keer met een tartaar van paard geserveerd met kappers, verse augurk & zure room. Een ware smaaksensatie.
’t Nonnetje
Voor het tussengerecht gaan we naar onze Noorderburen, Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk. Hier kookt twee-sterrenchef Michel van der Kroft inventieve gerechten op basis van verfijnde seizoens – en streekgebonden producten. Dit alles geserveerd in een warm, knus en toegankelijk restaurant. Gebrande makreel met rettich, zoete aardappel, ijsje van Jalapeño-peper en een vinaigrette van passievrucht en lavas
Restaurant Zappaz
Het hoofdgerecht komt uit Leuven, welbepaald restaurant Zappaz. Hier vinden we een jong en gedreven team dat bijna allemaal hun sporen verdiende in de Leuvense horeca en dan veelal ook bij Restaurant Luzine (Jeroen Meus). Dit was misschien niet het creatief uitdagendste hoofdgerecht van 2016. Maar de kwaliteit en smaak van het stukje hert was gewoonweg subliem. Perfect gebakken en in zijn eenvoud geserveerd met knolselder, macadamia en dauphine-aardappel. Top!
Resto Signatuur
We genieten op restaurant ook graag van een bordje kaas. Maar bij Resto Signatuur in Hoogstraten scoorde chef Bart Gils met dit creatief (kaas)gerecht. De Spaanse Campoestrella viejo schapenkaas werd geserveerd met fijne plakjes peer, vinaigrette van pecannoten, frisse kruiden en gepoft camelina zaad. Een top combinatie.
Restaurant Fleur de Sel
Ook voor het dessert blijven we in de Kempen. Nog niet zo lang geleden genoten wij van een ontzettend lekkere lunch bij Restaurant Fleur de Sel in Kasterlee. Het dessert was een samenspel van smaken en texturen rond speculoos en kopi luwak koffie. Een absoluut top dessert dat tot het beste dessert van 2016 bekroond werd.
De Jonkman
Na een dessert sluiten we graag af met koffie en enkele zoetigheden. Hiervoor gaan we terug naar restaurant De Jonkman. Het bleef niet bij deze eclair, er volgde nog een hele reeks met zoetigheden.
Zo kunnen we onze restaurant ervaringen van 2016 mooi afsluiten. Dat doen we natuurlijk ook door een lijstje te maken met de restaurants die we in 2017 graag willen bezoeken. Oak en Cuines 33 staan spijtig genoeg al veel te lang op het lijstje. Dit lijstje vullen we aan met Boury, DIM Dining, Ardent, Vinto, Castor & Hofke van Bazel. Verder willen we erg graag nog eens terug naar De Godenvaart, Signatuur, Helsen, Pure C, ….. .
Beste prijs kwaliteit: Resto Signatuur
Beste wijn/bier pairing: Restaurant Fleur de Sel
Beste restyle: Bistro-Bar L’Amitié
Meest aantal keren bezocht in 2016: Resto Au Comptoir
Een mooi lijstje! Ik wens je bij deze een culinair 2017.