Events

Antwerpen Proeft 2014

Antwerpen Proeft 2014 was een top editie. De locatie bleef ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Toch is de indeling helemaal veranderd. Om de weerfactor máximaal buitenspel te zetten werd er dit jaar gekozen om een stuk van de industriële setting van de Waagnatie ten volle uit te spelen. 40% outdoor, 20% outdoor-met-dak en 40% indoor was de nieuwe indeling.

Deze achtste editie werd bekroond met 4 dagen prachtig weer. De nieuwe indeling met veel groene accenten, verschillende terrassen, een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en veel culinair topgeweld maakte van deze editie een culinair top evenement.

Het culinaire aanbod van sterrenchefs, toprestaurants en jonge keukentalenten was enorm, we moesten dus een selectie maken. Maar we beginnen natuurlijke met een aperitief. Hiervoor zakten we af naar de stand van Belgian Wines. Hier proeven we 2 verschillende Belgische mousserende wijnen. De Chardonnay Meerdael Brut uit Oud-Heverlee & Zwarte parel van wijnkasteel Genoels Elderen. Beide toppers. Spijtig genoeg kom je deze nog zeer weinig tegen op restaurant.

Nieuw dit jaar werd er bij elk gerecht aangegeven welk bier er een perfect huwelijk vormt. Zo werden er 12 bieren van brouwerij Duvel Moortgat geserveerd. We gingen dit jaar dus optimaal voor Belgische wijnen en bieren.

De eerste stand die we bezochten was die van Restaurant Likoké. Hier proefde we 2 gerechten die ons deden terug denken aan ons bezoek vorige zomer, aan het toen nog niet bekroonde sterrenrestaurant van Piet Huysentruyt. Toen werd de Salade Likoké geserveerd met aardappel en kreeft. Voor Antwerpen proeft bestond de salade uit zandforel gezouten & gerookte , terrine van varkenskop, gekonfijte aardappel, framboos, vinaigrette van sinaas & vanille en zwart brood.

Het tweede hapje was een Crème brûlée van bloedworst, eendenlever, appel en rode biet

Boris – Nicolas Moreels
Ravioli van kreeft met jonge spinazie en beurre blanc
Het was leuk om te zien hoe de ravioli ter plaatse werd gemaakt. Daily fresh !!
Graanmarkt 13 – Seppe Nobels
Voor mijn vriendin was dit het favoriete gerecht van de hele dag :
Scheermes, alg, komkommer, koolrabi, ziltig lepelblad.

Ik koos voor de Varkenswang, structuren van wortel, stadshoning, mosterdzaad & mosterdblad. Dit in combinatie met een heerlijke Triple D’Anvers

 

De Schone van Boskoop – Wouter Keersmaekers
Kalfsworst met truffel en stoemp van zandwortel

 

L’Épicerie du Cirque – Dennis Broeckx
BBQ pork slider: geroosterd en gelakt buikspek met aardpeer, pickle van aardpeer en gerookte paprika

Dennis serveerde hier een heerlijk stukje op de Green Egg gelakt buikspek, dit tussen een broodje met  een mayonaise, pickle en crumble van aardpeer. One of my favorites !!

Duvel Moortgat bracht in samenwerking met Kaasaffineurs Michel Van Tricht & Zoon en De Laet & Van Haver een heerlijk degustatieplankje. I like pairings.

  • Kaasterkaas met Chouffe Soleil
  • Cabriolait met Duvel Tripel Hop 2014  
  • Secreto N° 7 met Vedett IPA

Helsen – Frédéric Helsen
Kalmthoutse Heide-asperge, crème van eigeel, noordzeekrab, flan van groene kruiden, vinaigrette van dille
’t Zilte – Viki Geunes
Lamsnek, granensalade, geitenkaas, groene olijf

 

Yam Thai
Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck brachten Thais street food naar Antwerpen.
Pad krapow moo, heerlijk pikant gehakt varkensvlees met Thaise basilicum en pepertjes

 

B23 – Kevin De Backer

Kevin serveerde met het heerlijk zomerse weer een extra gerecht op Antwerpen Proeft. Zo konden we hier extra genieten van een frisse gazpacho van asperges met peterselie olie. Top.

B23’s impressie van Surf & Turf: Oosters gelakt buikspek, crème van abdijkaas, bonbon van schaaldieren, diverse soorten radijs.

Brouwersvliet23 staat nu zeker op onze to-do lijst.

12, Place du Marché
Dry-aged Holstein-rund met crème van Thaise curry, pinda, Japanse radijs en yuzo-vinaigrette

 

O&O Oriental Cuisine
Zeeuwse oesters op Balinese wijze, met gember, knoflook, chili en limoen
Carpaccio van wagyu, asperge en Japanse enoki (fluweelpootjes, kleine paddenstoelen in bosje), gekaramelliseerde walnoot, Oosterse balsamicodressing

 

BÚN
Huibrecht Berends en Hoa Truong. Huibrecht was tot voor kort maître d’hôtel van Pure C, Hoa was maître van Little Asia. Samen brengen zei Vietnamees streetfood naar Antwerpen
Pho bo (vermicellisoep, rundvlees, kruiden)

 

Pierre Marcolini
Biscuitlepel met limoenzeste, nougatine met gegrilleerde sesamzaadjes en honing, panna cotta van abrikoos en gelei van citroenverbena, diplomatenmousse van witte chocolade en gevanilleerde mascarpone

 

Toon De Klerck
Chocolademousse met crunch van hazelnoot en caramel en bavarois van bloedsinaasappel met crumble van venkel en Cheesecake met vanille en komkommers, opgelegd in gin

Antwerpen Proeft 2014 was een top editie, we kijken dus met veel plezier uit naar Limburg proeft op 6 – 7 – 8 – 9 juni 2014.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *