Antwerpen Proeft 2014 was een top editie. De locatie bleef ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Toch is de indeling helemaal veranderd. Om de weerfactor máximaal buitenspel te zetten werd er dit jaar gekozen om een stuk van de industriële setting van de Waagnatie ten volle uit te spelen. 40% outdoor, 20% outdoor-met-dak en 40% indoor was de nieuwe indeling.
Deze achtste editie werd bekroond met 4 dagen prachtig weer. De nieuwe indeling met veel groene accenten, verschillende terrassen, een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en veel culinair topgeweld maakte van deze editie een culinair top evenement.
Het culinaire aanbod van sterrenchefs, toprestaurants en jonge keukentalenten was enorm, we moesten dus een selectie maken. Maar we beginnen natuurlijke met een aperitief. Hiervoor zakten we af naar de stand van Belgian Wines. Hier proeven we 2 verschillende Belgische mousserende wijnen. De Chardonnay Meerdael Brut uit Oud-Heverlee & Zwarte parel van wijnkasteel Genoels Elderen. Beide toppers. Spijtig genoeg kom je deze nog zeer weinig tegen op restaurant.
Nieuw dit jaar werd er bij elk gerecht aangegeven welk bier er een perfect huwelijk vormt. Zo werden er 12 bieren van brouwerij Duvel Moortgat geserveerd. We gingen dit jaar dus optimaal voor Belgische wijnen en bieren.
De eerste stand die we bezochten was die van Restaurant Likoké. Hier proefde we 2 gerechten die ons deden terug denken aan ons bezoek vorige zomer, aan het toen nog niet bekroonde sterrenrestaurant van Piet Huysentruyt. Toen werd de Salade Likoké geserveerd met aardappel en kreeft. Voor Antwerpen proeft bestond de salade uit zandforel gezouten & gerookte , terrine van varkenskop, gekonfijte aardappel, framboos, vinaigrette van sinaas & vanille en zwart brood.
Het tweede hapje was een Crème brûlée van bloedworst, eendenlever, appel en rode biet
Ik koos voor de Varkenswang, structuren van wortel, stadshoning, mosterdzaad & mosterdblad. Dit in combinatie met een heerlijke Triple D’Anvers
Dennis serveerde hier een heerlijk stukje op de Green Egg gelakt buikspek, dit tussen een broodje met een mayonaise, pickle en crumble van aardpeer. One of my favorites !!
Duvel Moortgat bracht in samenwerking met Kaasaffineurs Michel Van Tricht & Zoon en De Laet & Van Haver een heerlijk degustatieplankje. I like pairings.
- Kaasterkaas met Chouffe Soleil
- Cabriolait met Duvel Tripel Hop 2014
- Secreto N° 7 met Vedett IPA
Kevin serveerde met het heerlijk zomerse weer een extra gerecht op Antwerpen Proeft. Zo konden we hier extra genieten van een frisse gazpacho van asperges met peterselie olie. Top.
B23’s impressie van Surf & Turf: Oosters gelakt buikspek, crème van abdijkaas, bonbon van schaaldieren, diverse soorten radijs.
Brouwersvliet23 staat nu zeker op onze to-do lijst.
Antwerpen Proeft 2014 was een top editie, we kijken dus met veel plezier uit naar Limburg proeft op 6 – 7 – 8 – 9 juni 2014.