Restaurant belevingen

Restaurant Altermezzo – Tongeren – Jo Grootaers

Print Friendly, PDF & Email

Restaurant Altermezzo

Op een steenworp van het historische stadscentrum van Tongeren bevindt zich het trendy restaurant Altermezzo. Deze voormalige gemeenteschool is het adres voor topgastronomie in een ongedwongen sfeer. Het hedendaagse interieur met warme zwarte en grijze tinten doet mij alvast niet meer aan mijn schooltijd denken.

Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

Naast een knappe à la carte kan je hier kiezen voor verschillende menu’s. Menu Altermezzo, het visitekaartje van de jonge chef (4 gangen 60 € / 5 gangen  75 €), Een 3 gangen seizoenslunch of diner aan 42 € (niet op zaterdagavond en op feestdagen) of een volledig vegetarische menu ‘Natuur’ (4 gangen 55 € / 5 gangen 70 €).

Van brasserie tot gastronomie,

Als negentienjarige pas gediplomeerde kok ging Jo Grootaers in 2009 aan de slag in de keuken van toen nog ‘brasserie’ Altermezzo. Hij maakte meteen indruk en vier maanden later maakten eigenaars Jean-Pierre en Gerda Jaeken de jonge chef verantwoordelijk voor de keuken. Met zijn aanpak werd Altermezzo het jaar daarop in 2010 opgenomen in de selectie van de 100 beste brasserieën van het land. Inmiddels is hij medevennoot en stuurde hij Altermezzo van een brasserierepertoire met Italiaanse inslag naar een eigentijdse geïnspireerde eetgelegenheid met een verfijnde culinaire identiteit.

Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

Jong keukengeweld – Jo Grootaers

Jo heeft geen indrukwekkend professioneel voortraject, is door niets of niemand beïnvloed en gaat nog steeds zelf zijn eigen weg. In de jaren ontwikkelde hij zijn eigen onbevangen kookstijl. Hij kookt eigentijds en creatief met een geslaagd smaakassociatie als resultaat. Al snel werd Jo door Toerisme Vlaanderen opgenomen als lid van Jong Keukengeweld.

Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

Starten deden we enerzijds met Belgische bubbels van Wijnkasteel Genoelselderen “Zwarte Parel”. Ik koos voor een alcohol vrij aperitief of basis van braambes, kokos en limoen. Op tafel stonden al broodkrokantjes met een crème van artisjok, pecorino en za’atar. Een geslaagde start, die alleen maar beter werd met de twee volgende amusus.

Zeeuwse mossel werd gebracht met een vinaigrette van karnemelk, olie van dille en gebrande komkommer.Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

Geroosterde watermeloen – Burrata – Crumble ibericoRestaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

We starten de menu met een compositie tussen ceviche van roodbaars, mais, opgelegde rode ui, crème van avocado en krokante quinoa.Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

Ik hou er wel van dat er een vegetarisch gerecht in een menu zit. Hieraan kan je de creatieve kwaliteiten van een chef kenmerken. Jo scoort alvast met een top gerecht op basis van gegrilde puntpaprika, crème en crumble van Manchego, couscous en harissa. Dit geheel werd afgewerkt met een bouillon van tomaat.Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

Een mooi stukje Noordzeegriet werd geserveerd met Oosterschelde paling, dwergspinazie, lamsoor en koolrabi.Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

Als hoofdgerecht werd een stukje Black Angus perfect gegaard in de houtskooloven. Hierbij kwamen girolles, sjalot, krokante aardappel en een licht jus van gedroogde paddenstoelen. Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

Het dessert brengt Jo zelf aan tafel. Deze creatie is dan ook niets minder dan zijn specialiteit. Een dessert dat bestaat uit verschillende texturen waarin verse kruiden de hoofdrol spelen. Ik ben altijd fan van een dessert waar iets van kruiden of groenten in verwerkt zitten. Maar deze creatie gaat nog een stapje verder. Waanzinnig lekker.Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

Het dessert bestond uit een crémeux van basilicum, ijspastille van dragon, sorbet van zuring en gekarameliseerde pistache. Dit is zo een creatie waar alle smaken en texturen samenvloeien tot een prachtig geheel.

Ik sluit altijd af met een tasje koffie, maar aan de overkant van de tafel werd er gekozen voor thee. Ook de theekaart mocht er zeker zijn. Hierbij werd er nog een madeleine met kardemom, kersencakeje met gepofte wilde rijst, rolcake met abrikoos en een cuberdon geserveerd.Restaurant Altermezzo - Tongeren - Jo Grootaers

De schwung van een brasserie met de smaak van topgastronomie.

Nu hebben we het eigenlijk alleen nog maar over deze jonge beloftevolle chef gehad. Maar we mogen zeker eigenaars Jean-Pierre en Gerda Jaeken niet vergeten. Zij zorgen voor een toegankelijke sfeer en de juiste schwung in het restaurant. Daarnaast serveert Jean-Pierre telkens uitstekende en verrassende wijnen bij de gerechten. Gewoonweg een toplunch die we ons nog lang gaan herinneren. Jo Grootaers, one to watch!

Praktisch:

Altermezzo ¦ Bilzersteenweg 366 ¦ 3700 Riksingen (Tongeren)
012/74.16.74 ¦ Website ¦ Facebook

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *