De lekkerste gerechten uit 2018
Net zoals in 2016 en 2017 stellen we weer onze ultieme menu samen. Hiervoor selecteren we de lekkerste gerechten die we in 2018 hebben geproefd. We deden zowel in binnenland als buitenland enorm veel culinaire ontdekkingen.
Aperitief: Restaurant Café d’O
Café d’O is gelegen in het pittoreske dorpjes Sint-Amands aan de oevers van de schelde. Zowel vanop het terras als binnen in het restaurant heb je een prachtig zicht over de schelde en omliggende natuur.
Starten deden we met eenmaal met de classic Café d’O aperitief op basis van gin, cointreau en citroen. Ik koos voor de summer Café d’O met Hierbas, ginger ale en limoen. Beide verfrissend lekker! Op tafel verscheen hierbij het eerste fingerfood, gevolgd door enkele smaakvolle amuses.

Tartaar van scheermesjes, komkommer en wasabi
Crémeux van geitenkaas – Macadamia – Basilicum
Zalm – Yoghurt – Granny smith – Gepofte amarant

Voorgerecht: Sani Gourmet
Voor het beste voorgerecht van 2018 vlogen we naar Griekenland. Hier waren we te gast op het gastronomisch festival Sani Gourmet van Sani Resort. Jaarlijks worden hier werelds beste chefs uitgenodigd voor een quarte main op wereldniveau. Franse sterrenchef Alan Geaam was gastchef van dienst. Hij serveerde een sublieme creatie tussen avocado, kingkrab en kaviaar.

Tussengerecht: Resaurant Vinto
Onze lunch bij restaurant Vinto kunnen we gerust uitroepen tot beste lunch van 2018. In dit gerecht met Cevenne ui en ossenstaat laat chef Karel Van Oyen de puurheid van de ingrediënten spreken. Hoewel beide ingrediënten bombastisch en zwaar kunnen zijn, spat de finesse hier van het bord.

Hoofdgerecht: Au Gré du Vent
Voor het hoofdgerecht reden we over de taalgrens richting seneffe. Hier bevind zich restaurant Au Gré du Vent van Lady Chef of the year: Stéphanie Thunus. Sinds 2018 kreeg het restaurant er een uitbreiding met Hotel Au Fil de l’Eau.
Het hoofdgerecht met Pluma iberico werden al snel geprezen als lekkerste stukje varkensvlees dat we ooit hebben geproefd. Smaakvol, sappig en perfect gegaard werden deze geserveerd met artisjok en cantharellen. De huisbereide bearnaisesaus maakte dit gerecht helemaal af.

Pre dessert: De Jonkman / Coq Au Champs
Deze sublieme creatie proefden we tijdens één van de unieke quatre mains van Christophe Pauly (Le Coq aux Champs). Deze keer was hij te gast bij Restaurant De Jonkman.
Christophe Pauly & Filip Claeys sloegen de handen in elkaar vanuit een gedeelde visie over gastronomie. Ze schotelden ons een exclusieve ‘four-hands dinner’ voor, bereid met 100% Belgische producten en geserveerd met dranken van eigen bodem. Met deze flinterdunne merenque gevuld met sorbet van zuring, appel en luchtige yoghurt werd het even stil aan tafel.

Dessert: Restaurant Soma
Soma is het restaurant van Adriana Zafiris (Belgisch-Grieks) en Frédéric Chastro (Colombiaans-Frans). Dit ambitieus duo kwam na enkele culinaire avonturen in het buitenland terecht in Antwerpen. Het stijlvolle herenhuis in de Wolstraat te Antwerpen kreeg een smaakvolle en moderne inrichting met behoud voor de klassieke elementen. Op het bord serveren ze een eerlijke, klassieke keuken die wordt afgekruid met aroma’s van hun herkomst.
De Soufflé Glacé is één van hun signatuur gerechten. Deze chocolade soufflé werd visueel prachtig nagemaakt. Hier geserveerd met granen, olijfolie, vanilleijs en een mousse van chocolade. Tijdens ons tweede bezoek aan dit restaurant bestelde ik trouwens 2 desserts. Terug deze heerlijke Soufflé Glacé maar eveneens een knappe interpretatie van baklava.

Koffie & zoetigheden: Restaurant Vinto
Voor de tweede keer in dit lijstje komen we terug bij Restaurant Vinto. We gingen er voor ’the full experience’ met 7 gangen en een bordje kaas. Ook de zoetigheden bij de koffie waren te lekker om te laten liggen. Van een fris citroentaartje tot vers gebakken churros.

Laureaten 2018
Best overall restaurant visit: Quatre mains: De Jonkman / Coq au Champs
Beste prijs/plezier: Petit Cuistot
Beste wijn pairing: Restaurant Vinto
Lievelingsadres 2018: Resto Au Comptoir
Wish list 2019
- Restaurant Seir
- Restaurant Hert (opening zomer 2019)
- Atelier Maple
- Jacqueline
- Rebelle
- Oak
- EED
- De vijf seizoenen
- Restaurant Benoit Dewitte
- …
Re-visit
- Meliefste
- Soma
- Pure-C
- Graanmarkt 13
Heerlijke!
Dat ziet er allemaal erg lekker uit.
Wat een lekkere dingen allemaal.