De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:
Blog, Restaurant belevingen

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

Print Friendly, PDF & Email

De lekkerste gerechten uit 2017,

Net zoals vorig jaar gingen we ook dit jaar regelmatig op restaurant. We reden misschien net iets meer over de taalgrens richting Wallonië. Daar deden we weer enkele culinaire ontdekkingen. Van onze wish list die we vorig jaar opstelden, hebben we spijtig genoeg maar twee zaken kunnen doen. In deze blogpost vind je een overzicht van de lekkerste gerechten die we in 2017 proefden op restaurant.

De Kempen,

Vier restaurants die we elke jaar opnieuw bezoeken, bevinden zich op minder dan 20 km van waar we wonen. Het zijn vier totaal verschillende restaurants met elk hun eigen visie en concept. Zo is fine dining restaurant Fleur de Sel er één van. Daarnaast komen drie bistronomische toppers zoals De Kleinen BistroResto Au Comptoir in Gierle en Signatuur in Hoogstraten. In dit laatst genoemde restaurant proefden we het lekkerste gerecht met ‘vis van het jaar 2017’ rode poon. Deze werd geserveerd met geuze en artisjok. Maar starten doen we natuurlijk met aan aperitief en hapjes.

De lekkerste gerechten van 2017:

La Menuiserie – Waimes,

Dit restaurant van Thomas Troupin en Marcha Portois ligt op een boogscheut van Malmedy. Na een eerste bezoek aan La Menuiserie in 2015 keken we er enorm naar uit om deze verborgen parel opnieuw te bezoeken.  Chef Thomas Troupin, Jonge Topchef van het Jaar 2017 (Gault&Millau) gaat op een eigentijdse manier aan de slag met streekproducten. Hij serveert gerechten vol plezier en durf. Daarnaast zorgt gastvrouw Marie-Charlotte Portois voor een vrolijke bediening en heerlijk aangepaste wijnen.

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

Met een uitstekend glas champagne genoten we in het salon van een vijf tal amuses. Stuk voor stuk origineel geserveerd en uiterst smaakvol. Nadien volgt er nog een fantastische 5 gangen lunch, één van de beste restaurant bezoeken van 2017. Meer daarover binnenkort op de blog.

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

Boury Restaurant – Tim Boury,

Nog voordat dit restaurant bekroond werd met een tweede ster bezochten wij deze topper in Roeselare. Tim kiest voor verse en seizoensgebonden ingrediënten, bij voorkeur uit de eigen streek. Hij heeft een kookstijl waar hij het perfecte evenwicht tussen de klassieke en de vooruitstrevende keuken vind. Deze creatie rond burrata, artisjok, aubergine & amandel behoord dan ook tot één van de beste voorgerechten van 2016.

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

Resto Signatuur in Hoogstraten.

Op 14 maanden tijd bezochten we dit restaurant 4 keer. Telkens weer weet chef Bart Gils ons te verrassen met creatieve gerechten. Ook deze keer scoort hij met deze creatie tussen rode poon, geuze en artisjok. Zijn partner, gastvrouw Sally zorgt in deze voormalige rijkswacht kazene voor een goedlachse glimlach, een vlotte en aangename bediening. Hun gezamenlijke passie voor wijn zorgt ervoor dat het aanbod wijn per fles en aangepaste wijnen per glas zeker de moeite zijn. Sinds ons laatste bezoek zijn er bij de menu’s ook aangepaste bieren mogelijk. Het restaurant maakte een mooie evolutie, iets wat ook de culinaire gidsen is opgevallen. Zo scoort het restaurant met een mooie 13/20 in Gault&Millau. Door Michelin werden ze bekroond met een Bib Gourmand. Hier proef je 4 gerechten voor € 37. Een top prijs kwaliteit.

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

Restaurant Altermezzo – Tongeren

In de jaren ontwikkelde chef Jo Grootaers zijn eigen onbevangen kookstijl. Hij kookt eigentijds en creatief met een geslaagd smaakassociatie als resultaat. Het restaurant werd door Michelin dan ook bekroond met een eerste ster. Jo kreeg de tittel ‘jonge chef van het jaar’ van diezelfde culinaire gids. Tijdens deze lunch hebben we genoten van het begin tot het einde. Heerlijk smaakvolle gerechten, leuke bijpassende wijntjes en een gezellige sfeer in het restaurant. Jo liet een indruk op ons na met een heerlijk dessert op basis van groene kruiden. Een dessert dat ook in dit lijstje van de lekkerste gerechten zou passen. Maar dit gerecht met gegrilde puntpaprika, crème en crumble van Manchego, couscous, harissa en een bouillon van tomaat werd bekroond tot beste vegetarische gerecht van 2017.

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

Le Coq aux Champs – Christophe Pauly

Restaurant Le Coq aux Champs bevind zich over de taalgrens, op een 25 km van Luik. Chef Christophe Pauly heeft een eigen kookstijl die de nadruk legt op eenvoud en topkwaliteit. Twee kenmerken die hij met veel verfijning en precisiewerk op het bord combineert. Het hoofdgerecht met lamszadel, morieltjes, daslook en zuring was dan ook een absolute topper die zeker in dit lijstje van de lekkerste gerechten past.

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

Petit Cuistot – Lier

We bezochten dit restaurant tijdens een Quatre Mains, Petit Cuistot vs Fleur de Sel. Een gezellige en geslaagde avond met lekker eten en uitstekende wijntjes. Nils Proost van Petit Cuistot scoorde met dit kaasgerecht. Hij serveerde jonge geitenkaas van Polle met een crumble van noten en zaden, zuring en een espuma van geitenyoghurt.

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

L’Air de Rien – Esneux

Voor de tweede keer brachten we een bezoek aan restaurant L’Air de Rien in Wallonië. Hier serveert chef Stéphane Diffels topgastronomie aan een betaalbare prijs. Deze chef heeft een eigen(zinnige) kookstijl waar wij van houden. Het pre dessert met panna cotta, merengue appel, zuring & dille was uitdagend, smaakvol en creatief.

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

La Villa Lorraine – Brussel

La Villa Lorraine werd in 2010 overgenomen door horeca ondernemer Serge Litvine. Het restaurant kreeg een gehele opfrissing en er werd ingezet op een jonge keukenbrigade. Kort daarna werd dit restaurant opnieuw bekroond met een Michelinster. Sinds kort draait de keuken op het ritme van chef Gary Kirchens. Een jong culinair talent die voorheen ervaring opdeed bij gerenommeerde sterrenzaken in Frankrijk. Deze dessert creatie rond noten en chocolade was dan ook de perfecte afsluiter van een fantastische lunch in Brussel.De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

Voor de koffie en zoetigheden rijden we terug over de taalgrens richting Le Coq aux Champs. Na een goddelijke Baba au rhum werd er nog een fraaie trolley gevuld met mignardises tot aan tafel werd gerold. We kijken er dan ook erg naar uit om deze culinaire topper in 2018 opnieuw te bezoeken.

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

De lekkerste gerechten uit 2017 – Mijn Best Off menu:

Laureaten 2017

Best overall restaurant visit: Bij Jef – Texel

Beste prijs kwaliteit: Signatuur – Hoogstraten

Ontdekking van het jaar: Sail & Anchor – Antwerpen

Beste wijn pairing: La Menuserie

Wish list 2018

Vinto – OakCuiness 33SõmaJacqueline – Colette

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *