heerlijk en stressvrij kerstdiner
Blog

3 tips voor het plannen van een heerlijk en stressvrij kerstdiner (+ recepttips)

Print Friendly, PDF & Email

Advertentie – Nu het najaar echt is begonnen, denken de foodies onder ons stiekem al aan december: dé maand waarin je allerlei lekkers op tafel kunt toveren. Waar de één liever eten laat bezorgen of zelfs uiteten gaat tijdens de feestdagen vind ik het heerlijk om zelf te gaan bakken, koken en grillen – het liefst voor zoveel mogelijk vrienden (en/of familie).

Eerlijk is eerlijk: een kerstdiner voorbereiden vergt net even wat andere voorbereiding dan een ander diner. Misschien wil je wel meerdere rondes kunnen serveren en wil je daarbij bijpassende wijnen schenken. Dat natuurlijk terwijl alles precies op het juiste moment gaar en klaar is. Hoe doe je dat? In dit artikel geef ik je 3 tips voor het plannen van een heerlijk en stressvrij kerstdiner voor een groep mensen.

1. Begin op tijd met het maken van een (menu)planning

Wat je veel stress kan schelen in de week voordat het zover is, is om op tijd te beginnen met het maken van een menu en een planning. Ga er daarom eens aan het begin van december een avondje voor zitten en bedenk wat je zoal wil maken. Wordt het een vegetarische avond of kies je voor een bepaald land als thema? En voor hoeveel rondes en dus gerechten wil je gaan voor hoeveel personen?

Schrijf alles op in een mooi en duidelijk overzicht zodat je uiteindelijk een smakelijke menuplanning hebt. Niet alleen zodat je weet wat je gaat maken, maar ook dat je op tijd kunt beginnen met het aanschaffen van de ingrediënten en andere benodigdheden. Extra tip: vrijwel alle supermarkten hebben in november en december een aangepast feestelijk assortiment. Houd bijvoorbeeld de folder van Lidl in de gaten wanneer je je menuplanning maakt, zodat je echt kan uitpakken.

2. Aantal gasten voor je kerstdiner: denk aan voldoende servies

Voordat de drukte van het boodschappen doen en het koken van allerlei lekkere recepten gebeurt, is het prettig om de basis al goed geregeld te hebben. In je planning heb je al meegenomen voor hoeveel mensen je gaat koken. Daarom kun je op tijd beginnen met het voorbereiden van de uiteindelijke kersttafel zonder het eten. Daarmee bedoel ik het servies, de decoratie en het aantal stoelen. Heb je van alles voldoende of moet je nog wat kopen?

Het is wel zo comfortabel dat iedereen genoeg ruimte heeft om te zitten. Het gezelschap moet dus wel passen in de ruimte waar je wil eten. Zorg voor genoeg stoelen en tafelruimte en kijk alvast naar het servies. Voor een stijlvol kerstdiner is bijpassend servies het mooist, maar is het allemaal lekker losjes? Dan kun je ook voor meerdere soorten borden in dezelfde stijl gaan. Bij de kringloop kun je vaak heel mooi servies kopen voor een kleine prijs.

3. Maak zoveel mogelijk gerechtjes voorafgaand aan het diner

Je weet inmiddels wat je wil gaan koken en hoe je de dinertafel in gaat richten. Dat scheelt al enorm veel stress. Wat nog meer helpt, is om zo veel mogelijk gerechten en onderdelen van het kerstdiner op voorhand te bereiden. Hoewel niet alle hoofdgerechten al voor te bereiden zijn, kun je dat wel doen met bijgerechten en aperitief hapjes. Ook koude gerechten zoals salades en dipjes kun je goed vooraf klaarmaken.

Wil je het hoofdgerecht ook al deels klaar hebben voordat de gasten arriveren? Maak dan een ovenschotel of een stoofgerecht die je eenvoudig op voorhand kan maken om vervolgens op te warmen in de oven als de gasten er zijn. Een lekker dessert blijft meestal ook best een tijdje goed in de koelkast, dus dat kun je ook op tijd voorbereiden. Op de dag zelf hoef je vervolgens niet meer zoveel te doen en staat er wel lekker eten op tafel. Ideaal!

Overheerlijke recepten voor een geslaagd kerstdiner

Nu je meer weet over de juiste voorbereiding van een kerstdiner kun je met een gerust hart je avondje lekker eten en samenzijn voorbereiden. Zit je stiekem al in de folder van Lidl te neuzen voor een lekker gerecht, maar weet je niet goed wat passend is voor Kerstmis? Geen zorgen! Hieronder heb ik een paar heerlijke recepten voor je verzameld die erg geschikt zijn voor de feestdagen. Laat me vooral weten welk recept je gaat gebruiken.

  1. Voorgerecht: burrata met gekonfijte prei en kervel
  2. Voorgerecht: taartje van aubergine en brie
  3. Hoofdgerecht: tortellini met pompoensaus, scampi en feta
  4. Hoofdgerecht: kippenbil met plum sauce en rijst
  5. Dessert: citroentaart semifreddo met lemoncurd.

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *